Fine art PhotoBlog

Fine art PhotoBlog

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2007

Βάθος πεδίου


Βάθος πεδίου είναι η ενδιάμεση απόσταση μέσα στο εύρος της οποίας τα αντικείμενα φαίνονται νεταρισμένα(καθαρά).
Αλλιώς ,είναι τεχνικά σωστό να πούμε οτι είναι η ζώνη αποδεκτής οξύτητας μπροστά και πίσω από το νεταρισμένο σημείο.Η σωστή χρήση του βάθους πεδίου μας δίνει τη δυνατότητα να τονίζουμε σημεία του κάδρου που μας ενδιαφέρουν και να τα "προβάλουμε" μέσα από τη φωτογραφία μας.



Τι επηρεάζει το βάθος πεδίου;
* Το διάφραγμα του φακού
* Η απόσταση από το φωτογραφιζόμενο αντικείμενο
* Η εστιακή απόσταση του φακού

1- Τι είναι το διάφραγμα του φακού
Είναι η οπή στη βάση του φακού μεταβλητής διαμέτρου που διαμέσου αυτής περνά το φως στην πλάτη της μηχανής.Συμβολίζεται με το λατινικό γράμμα f και αναφέρεται σαν f/stop ανάλογα με τα κλικ διαφορας .Είναι ο λόγος της εστιακής απόστασης του φακού προς τη διάμετρο του κύκλου ανοίγματος .Δίνει το νούμερο στην αναγραφόμενη αρίθμηση του διαφράγματος στο δακτυλίδι του φακού και είναι αντιστρόφως ανάλογη με το πραγματικό της άνοιγμα.Δηλαδή f 2.8 είναι το μεγαλύτερο άνοιγμα και f 22 είναι το μικρότερο στους περισσότερους φακούς. Γενικά θα πούμε οτι μεγαλύτερο διάφραγμα μας δίνει μεγαλύτερο βάθος πεδίου και μικρότερο f αντίστοιχα μικρότερο βάθος
πεδίου.Μπορείτε εξάλου να το διαπιστώσετε και μόνοι σας τραβώντας το ίδιο κάδρο με διαφορετικά f stop.



2- Απόσταση από το αντικείμενο.
Το βάθος πεδίου εξαρτάται σημαντικά απο την απόσταση του φωτογράφου από το αντικείμενο.Μικραίνει όταν πλησιάζουμε το αντικείμενο και βεβαίως μεγαλώνει όταν απομακρυνόμαστε από αυτό.(με σταθερό φακό και όχι ζουμ φακό)

3-Η εστιακή απόσταση του φακού.
Είναι η απόσταση από το διάφραγμα του φακού έως το μέσο αποτύπωσης της εικόνας(φίλμ ή CCD).
Εδώ για να κάνω μια αρχή θα σας παραπέμψω στη 2 παράγραφο καθότι ισχύει η ίδια αρχή αλλά αυτή τη φορά καθοριστικό ρόλλο έχει η εστιακή απόσταση του φακού ( 28mm ή 200mm) που εάν μικραίνει ή μεγαλώνει καθορίζει και το βάθος πεδίου σε μικρότερο ή μεγαλύτερο αντίστοιχα.
Ατομικό τεστ : Ένα άτομο μπροστά απο μια συστάδα θάμνων.Φωτογραφίζουμε πρώτα με 28mm φακό και μετα με πάνω από 90mm φακό και συγκρίνουμε τα αποτελέσματα.Στην πρώτη οι θάμνοι θα είναι νεταρισμένοι καθαροί και στη δεύτερη θα είναι ανετάριστοι.

Χρήσεις βάθους πεδίου
Μικρό βάθος : πορτραίτα (απαραίτητο),κοντινές λήψεις,στούντιο κλπ.
Μεγάλο βάθος : τοπία , φωτογραφία δρόμου , ρεπορτάζ κλπ .

Οι παραπάνω βασικές παράμετροι , που ορίζουν και βασικές αρχές της φωτογραφικής τεχνικής είναι αυτές που θα μας καθορίσουν το βάθος πεδίου μας , και αν νομίζετε οτι είναι πολύπλοκες περιμένετε λίγο ακόμα να συζητήσουμε τη σύνθεση του κάδρου και την τοποθέτηση του ορίζοντα...

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2007

The Art of Salgado

mali Gourma-Rharous 1985 Sebastiao Salgado


Around the town of Pungala, as in many Ecuadorean towns and villages,
all the fieldwork is done by women. Chimborazo, Ecuador,
Sebastiao Salgado 1998


Bombay India 1985 Sebastiao Salgado

Συναισθήματα


Ο άνθρωπος , ανθρωπιστής και κορυφαίος φωτογράφος Dr SEBASTIAO SALGADO είναι πάντα ο εικονοποιός που θα θαυμάζω και πάντα θα ανατρέχω στις εικόνες του σαν σπουδή στη φωτογραφία και στο τύπωμα...




Αφιέρωμα στον φωτογράφο

Aρνητικό-Θετικό


Ο Άγγλος λόγιος Fox Talbot που ήταν παράλληλα και επιστήμονας εφηύρε την φωτογραφική επεξεργασία αρνητικού – θετικού στα τέλη της δεκαετίας του 1830.

Η διαδικασία μέχρι τότε περιελάμβανε ένα και μοναδικό στάδιο ,δηλαδή η λήψη της φωτογραφίας γινόταν στο μέσο εκτύπωσης (δαγκεροτυπία ). Ο Talbot όμως ανακάλυψε τρόπο να φωτογραφίζει σε ένα μέσον και να εκτυπώνει σε ένα άλλο , έτσι ώστε να μπορεί να δημιουργεί αντίγραφα που ήταν αδιανόητο μέχρι τότε...Tις αποκαλούσαν «ηλιακές εικόνες» και λεγόταν πως «εκτυπώνονταν από το χέρι της φύσης».

Έπειτα εξέδωσε το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο με τίτλο “The pencil of Nature” σε συνέχειες μεταξύ του καλοκαιριού του 1844 και της άνοιξης του 1846 με εικοσιτέσσερις φωτογραφίες στερεωμένες πάνω στις σελίδες κάθε μια με ενα συνοδευτικό κείμενο.

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2007

Μακροφωτογραφία 1839

Θετική και αρνητική φωτογραφία με τη μέθοδο solarisation του Fox Talbot (1839)
μακροφωτογραφία , απεικονίζοντας μια τομή κλαδιού.
Εξαιρετικά δύσκολο αν δεν έχεις τον κατάλληλο εξοπλισμό ακόμα και σήμερα...

Πάνθεον 1843 Fox Talbot

Fox Talbot 1844 Courtyard scene

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2007

Aσπρομαυρο φίλμ

1. Προπλύσιμο με νερό επί ένα (1) λεπτό χωρίς ανάδευση.

2. Εμφανιστής (άοσμος). Ανάδευση επί τριάντα (30) δευτερόλεπτα στην αρχή και επί δέκα (10) δευτερόλεπτα κάθε επόμενο λεπτό. Θερμοκρασία (για Τ-ΜΑΧ) 24 βαθμοί C. Για τα υπόλοιπα φιλμ 20 βαθμοί C.

3. Σκέτο νερό (ή Stop Bath) επί τριάντα (30) δευτερόλεπτα με ανάδευση συνεχή.

4. Στερεωτής (δύσοσμος). Αναδεύσεις περιοδικές.

5. Ξέβγαλμα. Για μισό λεπτό με συνεχή ανάδευση.

6. Hypo Clearing. Επί δύο (2) λεπτά με περιοδικές αναδεύσεις.

7. Πλύσιμο. Το τανκ γεμάτο νερό. Πέντε (5) αναδεύσεις. Εν συνεχεία, με νέο νερό, διαδοχικά δέκα (10) και είκοσι (20) αναδεύσεις.

8. Wetting agent. Γεμίζουμε το τανκ με νερό απιονισμένο και wetting agent. Εμβαπτίζουμε το καρούλι και το αφήνουμε χωρίς ανάδευση επί τριάντα (30΄΄) δευτερόλεπτα (έως 60΄΄).

9. Στέγνωμα. Τινάζουμε το καρούλι με το φιλμ. Ξετυλίγουμε το φιλμ. Το κρεμάμε με το κόκκινο μανταλάκι πάνω και το μαύρο (με το βαρίδι) κάτω. Ανάβουμε τον στεγνωτήρα στη χαμηλή θέση θερμότητας. Ελέγχουμε το στέγνωμα ψηλαφώντας την κάτω άκρη τού φιλμ (να μην κολλάει στο χέρι).

Φωτογραφικές Μηχανές















Φωτογραφικές Μηχανές


Διακρίσεις

Ανάλογα με τον τρόπο σκόπευσης.

α) Απευθείας σκόπευση μέσω σκοπεύτρου (1. Τηλεμετρική 2. Απλή)

β) Ρεφλέξ (reflex) [όταν ο φωτογράφος βλέπει το αντικείμενο φωτογράφισης μέσα από τον φακό].

γ) Απευθείας σκόπευσης μέσω τής πλάτης τής μηχανής.

Ανάλογα με το μέγεθος τού αρνητικού.

α) Μικρό φορμά (φιλμ 135 ή 35mmm, διαστάσεις 24X36 mm).

β) Μεσαίο φορμά (φιλμ 120, διαστάσεις 4,5Χ6, 6Χ6, 6Χ7, 6Χ8, 6Χ9 εκ.).

γ) Μεγάλο φορμά (φιλμ σε πλάκες, διαστάσεις 10Χ12,5. 13Χ18, 20Χ25, 28Χ36).

δ) APS (Advanced Photo System).

Ανάλογα με την ειδική χρήση.

α) Στιγμιαίας εμφάνισης (Polaroid).

β) Πανοραμικές.

γ) Υποβρύχιες.

δ) Στενοπής (Pinhole)

Αριστοτέλης...ο αθάνατος

Τον 10 αιώνα μ.Χ. ο Άραβας μελετητής και ο επιστήμονας Alhazen (Abu ali Al- hasan Ibn Al- haitham) (c.965 - 1039) θα ανακαλύψει το κείμενο του Αριστοτέλη για το φαινόμενο του σκοτεινού δωματίου και θα το μεταφράσει στα Αραβικά.

Ο Alhazen έδωσε μια πλήρη περιγραφή της αρχής συμπεριλαμβανομένων των πειραμάτων με πέντε κεριά έξω από ένα δωμάτιο με μια μικρή τρύπα. Στο δοκίμιό του "στη μορφή της έκλειψης" έγραψε: "Η εικόνα του ήλιου κατά την διάρκεια της έκλειψης, μέσω μιας στενής, στρογγυλής τρύπας δημιουργεί απέναντι από την τρύπα τη μορφή ενός φεγγαριού-δρεπανιού. Η εικόνα του ήλιου παρουσιάζει αυτήν την ιδιαιτερότητα μόνο όταν η τρύπα είναι πολύ μικρή. Όταν η τρύπα διευρύνεται, η εικόνα αλλάζει... . " Τα χειρόγραφα των παρατηρήσεών του βρίσκονται στη βιβλιοθήκη των γραφείων της Ινδίας στο Λονδίνο.
Για πάρα πολλά χρόνια πολλοί θεωρούσαν ότι ο Αλχαζέν ήταν ο πρώτος που περιέγραψε την αρχή της camera obscura.

Αριστοτέλης και η Camera obscura


Ξέρουμε πως στην Αρχαία Ελλάδα οι Έλληνες γνώριζαν την χρήση του φακού ( ενός γυαλιστερού πετρώματος , κρύσταλλο ) από τον 5-6 αιώνα π.χ. υπάρχουν αναφορές ακόμα και σε έργα θεατρικών συγγραφέων.

Οι φακοί τα κάτοπτρα, οι ιδιότητες του φωτός, ή σύνθεση και ή δημιουργία των χρωμάτων, οι νόμοι της ανάκλασης και της διάθλασης, είχαν παρατηρηθεί και διατυπωθεί έγγραφα κατά την αρχαιότητα.

Ο Αριστοτέλης τον 4ο αιώνα π.χ. γύρω στο 310 π.Χ. ο μεγάλος Έλληνας σοφός παρατήρησε το φαινόμενο του σκοτεινού δωματίου. Παρατήρησε μια εικόνα κατά την διάρκεια της έκλειψης της σελήνης που προβλήθηκε στο έδαφος μέσω των τρυπών από ένα κόσκινο, και από τα χάσματα μεταξύ των φύλλων ενός πλατανιού.

Περιέγραψε το φαινόμενο της συμπεριφοράς των ακτινών του φωτός, όταν περνάνε μέσα από μία μικρή τρύπα, την ευθύγραμμη διάδοση του φωτός και του σχηματισμού του ειδώλου ενός αντικειμένου μέσα από μία μικρή τρύπα, περιγράφονται σε βασικές γραμμές, από τον μεγάλο σοφό, στο 15ο κεφάλαιο του βιβλίου του «Προβλήματα».

Ήταν η πρώτη περιγραφή για τον τρόπο που λειτουργεί η απλούστερη φωτογραφική μηχανή, η γνωστή ως camera obscura.